Лечебни програми за деца

Правилната стойка и нормалното телосложение са сред критериите, които определят здравето на децата. Формирането на стойката започва в ранна възраст и зависи най-вече от силата на мускулите и правилния двигателен режим. Окончателната извивка на гръбначния стълб се образува до 7 годишна възраст и се фиксира до 20-26 годишна възраст. Важно е да се знае, че стойката в зряла възраст зависи от формираните навици още от детска възраст. Навиците да държи главата си гордо изправена, правилното седене и стоене, редовно да се занимава с физически упражнения, не само отговарят на естетическите норми, но и запазват здравето на детето. 

Внимателно трябва да следи стойката и на детето по време на така наречения "активен растеж" - от 10 до 14 години. Именно през тази възраст се получават около 80% от случаите нанарушения в стойката при децата. Патологията на стойката е една от най-често срещаните нарушения в опорно-двигателния апарат при децата. Тя се среща в повече от половината от децата в предучилищна и ранна училищна възраст. Нарушениятана стойката в предучилищна възраст често имат функционален характер и основно се дължат на слабостта на мускулите и сухожилията. Основната причина е липсата на движение и подходящи за възрастта упражнения. 

Упражненията с профилактора на Евминов са най-лесният и най-ефективният метод за формиране на правилна стойка на детето и поддържането на здрав гръбнак за цял живот. В крайна сметка, навикът да се грижат правилно за гръбнака, детето ви сформира сега, докато е малко, и той ще се превърне в естествена потребност, като ежедневното миене на зъбите. Това означава, че детето ще бъде защитено от страшните заболявания на гръбначния стълб срещани при възрастните.

За да може децата да растат здрави, силни и красиви, нормално психически и физически развити, именно родителите трябва още от първите дни на живота да им да им осигурят правилен дневен режим, който включва правилен двигателен режим, както и да ги обучат сами да се грижат за тяхното здраве. За нарушена стойка на децата може да се говори, когато се наблюдава необичайно изкривяване на гръбначния стълб в положение "изправен", която изчезва при преминаване към хоризонтално положение.

Родителите могат да забележат изкривяванията още в ранен етап като следят стойката на децата. В домашни условия преглеждането на децата става като детето застане в изправено положение до стената (детето трябва е максимално отпуснато). На стената се прикрепва лист хартия с хоризонтални линии. На фона на линиите лесно се открива асиметрия на раменете. Разглеждането на детето трябва да бъде от различни страни, тъй като някои недостатъци са видими само в съответните позиции. По-специално, сколиоза се вижда най-добре, когато детето се навежда напред. 

Необходимо е да се обърне внимание на нивото, местоположението и симетрията на лопатките и триъгълниците на нивото на кръста: промеждутъка между страничната повърхност на тялото и ръцете надолу. 

При оглеждането на гръдния кош е необходимо да се обърне внимание за отделени изпъкнали ребра, на форматана гръдния кош, за изпъкнали криловидни лопатки, приведен гръб, за наведена глава, изместване на гръдния кош напред, издут корем (плосък гръб) и други.Чрез описаните признаци родителите могат още на ранен етапда открият първите признаци на гръбначни изкривявания:

Първи признаци на гръбначни изкривявания:

 • асиметрия на лопатките;
 • криловидни лопатки;
 • асиметрия на раменете;
 • отпускане на едното рамо или едната лопатка;
 • едностранно мускулно изпъкване покрай гръбначния стълб;
 • прегърбване;
 • различна дължина на краката.

При най-малкото съмнение за неправилната стойка, е необходимо да се проведе професионално изследване на детето от лекар. Специалистите от Медицински център Победа ще изберат за детето индивидуален комплекс от упражнения по метода на Евминов, като вземат в предвид възрастта, физическото развитие и здравето на детето и индивидуалните особености на организма. Упражненията с Профилактора са лесни за изпълнение, но ефективни, предпазват детето от натоварване на гръбначния стълб и му осигуряват така необходимите му движения. Децата се научават да отпускат напрегнатите си мускули след дълго учене или гледане на телевизия. Научават основите на правилната грижа за гръбначния стълб, което им помага сега и в бъдеще.

Сколиоза - това е сложно странично изкривяване на гръбначния стълб. Тежката сколиоза води до деформация на тялото, намаляване на обема и нарушаването на анатомията на гръдния кош и коремната кухина, която може да доведе до различни аномалии във вътрешните органи, особено на сърдечно-съдовата, нервната система, дихателната система и стомашно-чревния тракт.

Видове сколиоза

Сколиоза - странично изкривяване на гръбначния стълб.
Няма изкривавания
Гръдна
Ломбална
S-Образна
C-Образна

Лечение на изкривяване на гръбначния стълб (Сколиоза)

 • от 0 до 20° - препоръчва се укрепване на мускулната система чрез различни упражнения и задължително наблюдение при лекар-ортопед;
 • от 20° до 40° - препоръчва се специална лечебна гимнастика;
 • от 40° до 60° - задължителна корсето-терапия и специална гимнастика;
 • изкривяване на ъгъла с повече от 60° - препоръчва се оперативно лечение.

Окончателното решение се взема лекар-специалист. При назначаване на лечение на сколиоза се обръща внимание на възрастта на пациента, степента на изкривяване на гръбначния стълб, както и наличието на други заболявания. Основните задачи при лечението на сколиоза е да се намали деформацията на гръбначния стълб, да се изправи гърба, да се забави развитието на заболяването.

Кинезитерапията на наклонена равнина включва лечебни програми за профилактика и лечение на сколиоза. Сколиозата при деца трябва да започне да се лекува възможно най-скоро, винаги под строг надзор от лекар-ортопед. Той определя състоянието на костната и мускулната система на пациента. Лечението на сколиоза трябва да бъде комплексно, със задължително прилагане на индивидуална лечебна програма по кинезитерапия. Упражненията са подбрани по такъв начин, че се включват всички мускулни групи на гърба. В резултат ще се укрепи мускулната система, чрез което гръбначния стълб заема правилната позиция, подобрява се стойката и се постига общо укрепващ ефект.

Курсът на лечение за сколиоза винаги е дълъг, дори и в раните етапи. Само след известно време ще бъде възможно да се каже с увереност, че болестта губи позиции.

Резултатът от лечението ще бъде по-благоприятен ако спазва режим, а именно:

 • Редовно да се правят упражненията по лечебната програма;
 • Спане на полутвърдо легло (ортопедичен матрак);
 • Да се следи правилната стойка;
 • Желателно е, освен упражнения чрез лечебната гимнастика, да се прави и масаж на гърба;
 • Редовно да се ходи на прегледи при лекар-ортопед.

Лечебните програми за деца по метода на Евминов, са показали, че са много ефективни и са били успешно използвани в детски лечебни и здравни заведения в продължение на много години.

Преди началото на курса

След проведен 6 месечен курс