Лечебни програми

За разлика от много съществуващи методи на лечение на гръбначния стълб, които в най-добрия случай, са в състояние да спасят хората от болки в гърба и възстановяване на работоспособността му за известно време, упражненията по метода на Евминов позволяват да се възстанови структурата на гръбначните дискове. Постигането на този резултат означава, че след лечението, гръбначния стълб ще бъде напълно в състояние да изпълняват естествената си функция.

ВНИМАНИЕ

  • Преди да започнете лечебни упражнения с Профилактора, задължително трябва да се консултирате с лекар и да проведете обучение;
  • При изпълняване на програмите за лечение се придържайте към указанията на Вашия лекар;
  • Не използвайте упражнения, предвидени за други хора, за лечение на Вашето заболяване, дори и да имате една и съща диагноза. Всеки човек е уникален със своите проблеми! Като изпълнявате упражнения за някой друг, може да нанесете вреда на Вашето здраве !

Лечебните програми са предназначени за лечение на различни заболявания на гръбначния стълб. Упражненията с Профилактора на Евминов облекчават болката и  възстановяват функцията на гръбначния стълб след травми и операции.

Програма за премахване на обострянията на болковия синдром

По време на упражненията по метода на Евминов, разтягането на гръбнака предизвиква релаксация на мускулите и намаляване вътрешнодисковото налягане. Това води до намаляване и премахване на болката, помага за възстановяване на обменните процеси в гръбначния структури, и за по-нататъшно възстановяване на самите структури. Дегенеративните процеси значително се намаляват, ако своевременно се вземат мерки за предотвратяване или отстраняване на нарушението на нервните коренчета и подобряване на трофичния метаболизъм на гръбначния стълб.

Болките в гърба и най-често болките в кръста са познати на всички. Човек работи много часове, намирайки се в неестествено положение, претоварвайки едни мускули без да дава никаква работа на други. От там движенията в гръбначния стълб стават еднотипни и водят до загуба на гъвкавостта поради отлагане на соли. Заседналия начин на живот или обратно, тежкото физическо натоварване, също водят към промяна в работа на мускулите на гръбнака. Мускулите отслабват или са хронично претоварени и вече не изпълняват своята функция - да поддържат гръбнака. Прешлените натискат междупрешленните дискове, което притиска нервните коренчета. От тук възниква болка и заболявания на вътрешните органи. Понижения мускулен тонус води до развитието на дегенеративни заболявания на дисковете - дискови хернии и появата на сколиоза. И с възрастта, тези проблеми стават по-осезаеми.

Най-често дискови хернии се появяват в областта на лумбалните прешлени, но хернията може да се появи и в отделите, които са по-горе. В този случай се получава херния, придружена от главоболие, промени в кръвното налягане, междуребрена невралгия, болки в мускулите на врата. Разположението и големината на хернията, която се е образувала, повлиява на общите клинични прояви и тежестта. Според статистиката, само 3-5% от херниите трябва да се оперират, а останалата част трябва да се лекуват консервативно и комплексно, чрез прилагане на физиотерапия и лечебна физкултура.

Остеохондрозата е заболяване, свързано с дегенеративни процеси в ставния хрущял и съседните на него кости. Приема се, че термин "остехондроза", се отнася за дегенеративни и дистрофични изменения в гръбначния стълб и междупрешленните дискове. Промените в гръбначния стълб се срещат при по-младите пациенти в периода на най-голямата активност и най-голямо натоварване на гръбначния стълб. При повечето хора, първите симптомите се появяват на възраст от около 30 години.

Остеохондроза може да се случи при следните неблагоприятни фактори:

  • продължително високо натоварване на гръбначния стълб (голямата маса на тялото, повдигане и носене на тежки предмети);
  • изкривяване на гръбначния стълб (кифоза, сколиоза);
  • заседнал начин на живот (това което причинява хранителни разстройства в гръбначните дискове);
  • генетично предразположение към патологични промените в хрущяла;
  • увреждане на гръбначния стълб.

Началото на остеохондроза обикновено не е клинично изразено. В първите (предклинични) етапи нарушената обмяната на веществата в гръбначните дискове, води до нарушаване на техните структури. Пациентът може да изпитва общ дискомфорт, свързан с умората на мускулите на гърба и шията.

Във втория етап на остеохондроза, промените в междупрешленните дискове са по-изразени, височината им намалява до известна степен, което води до нарушения в движенията на гръбначния стълб. На този етап, пациентът може да изпитва силна болка в засегната част на гръбначния стълб. Болката се характеризира като тъпа, болките са по хода на гръбначния стълб, или се разпространяват по другите части от тялото в случай на притискане на нервно коренче (така наречения радикулит). 

На третия етап се развиват значителни патологични промени в междупрешленните дискове, в тях възникват прекъсвания и пукнатини, така наречената Дископатия. Пулпозното ядро може да се измести в посока на пукнатината, в този случай се образува Протрузия (издатина) на диска, а в случая на разкъсване на фиброзните влакна (които са обвивка на ядро) на диска, възниква Дискова херния. В този етап възникват патологична подвижност (нестабилност) на гръбначните прешлени - Спондилолистез.

Като компенсация на тези процеси се засилва образуването на костна и фиброзна тъкан. Растежа на костната тъкан, води до възникване на костни израстъци Остеофити (ошипяване), което допълнително води до риска от притискане на нервите и засилване на болката. Болката се появява в неудобни позиции. Остеофити могат да притиснат кръвоносните съдове, което води до възникване на симптоми на нарушено кръвоснабдяване на органите. Разрастване на фиброзните тъкани води до загуба на еластичност на връзките на гръбначния стълб, което затруднява и ограничава движението на гръбнака .

В последния етап на остехондрозата, настъпва замяна на междупрешленните дискове с фиброзна тъкан. В случай на неусложнено протичане на остеохондроза, този етап се характеризира с намаляване на основните симптоми. Появата на болка е възможно при резки движения или неудобни позиции.

Методиката за кинезитерапия на наклонена равнина е насочена за отстраняване на всичките негативни последици от развитието на остеохондрозата

Упражнения по методиката възстановяват храненето на междупрешленните дискове, предотвратяват загубата на течност, което е много важно за запазването на гръбначния стълб и възстановяването на неговите структури, в които вече се се появили нарушения.

Разработени са редица програми за лечение и профилактика на заболявания на гръбначния стълб, както и някои упражнения за облекчаване на болката.

Ежедневно извършвайки специални упражнения по наклонена равнина, вие ще можете да излекувате остеохондроза.

За профилактика и лечение на остеохондроза в шийната част на гръбначния стълб се прилага контур на Glisson, който се прикрепва към наклонената равнина.Той е предназначен за трениране на вратните мускули и възстановяване на обема на движенията в шийната част на гръбнака. 

През шийната част на гръбначния стълб минават артериите (наричат се вертебрални), които кръвоснабдяват главния мозък - нервните коренчета и стволове, чрез които се осигурява връзката между централната нервната система с ръцете, сърцето, белите дробове. Всяко нарушение във врата, като разместване на прешлените, дискова херния, предизвиква нервни разстройства и нарушение на циркулацията на кръвта. Нормалното функциониране на мускулите на шията, не само осигурява достатъчни по амплитуда движения на главата, но също така спомага за оптимално функциониране на другите системи на организма.

Редовните и правилни упражнения с използване на контур на Glisson осигуряват хранене на шийните междупрешленни дискове и поддържане на тази изключително важна част от тялото в добро функционално състояние през целия живот на човека.